Inlichtingen- en medewerkingsplicht
De verzekeringnemer of degene die recht heeft op een uitkering van de verzekeraar is verplicht om de schade zo spoedig mogelijk aan de verzekeraar te melden. Daarnaast is de verzekeringnemer of degene die recht heeft op een uitkering van de verzekeraar, verplicht om binnen een redelijke termijn de verzekeraar alle informatie en stukken te verstrekken die voor de verzekeraar van belang zijn om zijn uitkeringsplicht te beoordelen. Dit is de zogenaamde inlichtingen- en medewerkingsplicht.
Kan een verzekeraar dan zomaar alles vragen wat hij maar wil? Nee, de verzekeraars zijn bij hun onderzoek gebonden gedragscodes en de privacyregelgeving.
Gevolgen schending mededelingsplicht bij schade
Een verzekeraar kan in de polisvoorwaarden bepalen dat als de medewerkingsplicht wordt geschonden, daar gevolgen aan worden verbonden. Zo kan een verzekeraar bedingen dat als de medewerkingsplicht niet wordt nagekomen, de uitkering wordt verminderd met de schade die de verzekeraar daardoor lijdt.
De verzekeraar kan het vervallen van het recht op uitkering wegens niet-nakoming van de medewerkingsplicht uitsluitend bedingen voor het geval de verzekeraar door daardoor in een redelijk belang is geschaad.
Wordt de medewerkingsplicht bij schade opzettelijk geschonden met de bedoeling de verzekeraar te misleiden, dan kan een verzekeraar zich op het standpunt stellen dat sprake is van verzekeringsfraude.
Pingback : Verzekering: onderzoek door verzekeraar - Advocatenkantoor Van den Bogart